torek, 12. oktober 2010

Prvi vtisi - Amritsar, Chandigarh, Shimla

SUPERMIJAU!!!! Indija je sama po sebi festival!!! Na vsakem koraku je kaj zanimivega, vse okrog naju vrvi od energije, midva pa tudi... kolikor sploh lahko slediva dogajanju.

Prvi stik z Indijo je bil taxi do zelezniske postaje v Delhiju, ob 5. zjutraj. Ajoj! Dva izgubljena popotnika in 157 prevarantov, ki so naju zeleli poslat zdaj tja, zdaj drugam. Vsi sicer z zeljo, da nama pomagajo in si zraven napolnjo se lastne zepe. Hitro sva se znasla, se obrnila na dva manj zgubljena turista, kupila napacni karti in se spokala na prezaseden vlak. Nic hudega, noben problem ni dovolj velik za Indijo. From the east to the west, Indija is the best! Hitro so naju posedli in pogostili. In potem.... magicni Amritsar!!! Prestolnica Sikhov! Spala sva kar v njihovem najpomembnejsem svetiscu, v zlatem templju. Kaksen obcutek!!! Prvi jutranji pogled, poleg neprespanega macota in macota2, pogled na enega najlepsih verskih kompleksov na svetu!!! supermijau! Na sreco sva se znasla tam ravno v casu najpomembnejsega dogodka - praznovanja rojstnega dne ustanovitelja templja... eaparty cel dan in celo noc. In koliko dobrohotnosti na enem mestu!!! Glavna ideja njihovega nauka, enakost med ljudmi (ne glede na raso, veroizpoved ali nacionalnost), se odraza na vsakem koraku. Tu lahko zastonj spi ali je kdorkoli (omogocene so donacije)... Eno lepsih stvari predstavlja njihova 24urna kuhinja, kamor se v vrste nagnete brezstevilna gmota lacnih... med njimi tudi midva. In njihov namen ni zgolj prehranjevanje, temvec predvsem izkazovanje enakovrednosti vseh prisotnih, zaradi cesar ima hrana ociscevalni namen... ni dvakrat za rect, kako naju je precistila, hahahhahahha...

Chandigarh. Utopicno mesto modernizma, ki je popolno nasprotje kaoticnim ulicam Amritsarja... vendar niti pol tako prijazno. Tu si na hitro ogledava najvecje mojstrovine Le Corbusierja in njegovih sodobnikov v Indiji, fascinantni Rock Garden, ki ga je zgradil en sam clovek (gradi ga ze vec kot 50 let!!!) iz odpadnih materialov iz njegove okolice - in se lahko brez sramu primerja z Gaudijevim parkom Guell...

Nakar vzameva jutranji vlak (toy train, ki se dvigne preko gorskih slemen in vec kot 130 tunelov na 2200m)iz Kalke v eno najpomembnejsih gorskih postojank - Shimlo. Mesto, ki se je razvilo iz poletnih rezidenc angleskih oficirjev, je v vseh pogledih veliko bolj evropejsko, kot do zdaj videna mesta.

Trenutno uzivava v gorskih razgledih in lokalni hrani... jutri pa odrineva z nocnim vlakom proti Delhiju od koder bova letela v Nepal.

Supermijau

4 komentarji: